X

  Arrangementen met de trekschuit

  Ontstressen op de IJsselaak Den Onthaestingh,
  voor bedrijfsuitjes of familiebijeenkomsten

  Reederij De IJsel in Oudewater biedt in nauwe samenwerking met Paard aan ‘t Werk uit Aarlanderveen een uniek concept voor een ontspannen, leerzaam en buitengewoon duurzaam uitje voor uw bedrijf of familie. Het ultieme ontstressen!

  Aan boord van de honderd jaar oude IJsselaak Den Onthaestingh worden uw gasten door een tweespan imposante trekpaarden door het weidse, grotendeels onaangetaste cultuurlandschap van het Groene Hart ‘gejaagd’. Maar jachtig is het allerminst. Uw gasten wanen zich in de tijden van weleer, alleen de wind, het ruisende riet en het kabbelende water tegen de boeg van het schip doorbreken de stilte.

  Langs het nog geheel intact gebleven jaagpad nemen wij uw gasten mee op een trekvaart over de Hollandse IJssel van Oudewater naar de Goejanverwellesluis in Hekendorp.

  Een ideale mogelijkheid voor een origineel en vooral ook heel duurzaam uitstapje voor uw organisatie of familiebijeenkomst.

  Het startpunt is de Noord-IJsselkade in het centrum van Oudewater. Centraal in het land gelegen, op 20 km ten westen van Utrecht.

  Voor nadere informatie en boekingen kunt u contact opnemen met het walkantoor van Reederij De IJsel:

  06 53 94 25 87 of 06 83 70 51 93

  info@reederijdeijsel.nl     
  www.reederijdeijsel.nl

  Download hier de digitale folder.


  Het programma is als volgt:

  10.30 – 11.00 uur  Aanmonsteren op Den Onthaestingh. Het schip is afgemeerd aan de Noord-IJsselkade in het historische centrum van Oudewater. Onder het genot van koffie en thee met wat lekkers kunnen de gasten kennismaken met de bemanning, de voerman en het stoere tweespan dat het schip gaat trekken.

  11.00 uur  Trossen los en afvaart richting Hekendorp. De paarden maken vast net buiten het stadje aan het begin van het jaagpad.

  12.00 uur  Aankomst bij de Goejanverwellesluis in Hekendorp. Hier kunnen de liefhebbers even ‘passagieren’ om de benen te strekken.

  12.30 uur  Lunch, desgewenst door ons verzorgd.*

  13.30 uur  Vertrek thuisvaart naar Oudewater.

  14.30 uur  Aankomst en ontschepen aan de Noord-IJsselkade in Oudewater.

  Desgewenst kunt u aansluitend op eigen gelegenheid een bezoek brengen aan het fraaie, historisch rijke stadje Oudewater.

  De prijs voor dit arrangement (maximaal 25-30 personen) is € 1.250,- exclusief btw.

  *De lunch aan boord van Den Onthaestingh is facultatief, wij offreren u graag de diverse mogelijkheden.

  Video

  Bekijk de video 'Beleef de Gouden eeuw per trekschuit':

   

  Oer-Hollands vervoermiddel

  Al in de Middeleeuwen ging het meeste vervoer in de Lage Landen over water. De trekschuit is dus een oer-Hollands vervoermiddel. In de 17e en 18e eeuw werd een uitgebreid netwerk van trekvaarten aangelegd dat alle grote steden verbond en daarmee vervoer over water nog efficiënter en aantrekkelijker maakte. Ons wijdvertakte trekvaartennetwerk was internationaal vermaard om zijn grote bereik en betrouwbaarheid. Halteplaatsen als het Amsterdams Verlaat in Gouda en natuurlijk alle jaagpaden herinneren hier nog aan. Ook de Hollandsche IJssel was in gebruik als trekvaart. Langs de in 1862 gekanaliseerde ‘bovenloop’ van de rivier is het voormalige jaagpad grotendeels bewaard gebleven. Mede dankzij dit befaamde trekvaartennet kwam Nederland tot grote bloei. Pas met de komst van het spoor was het gedaan met de trekschuit.

   

  Artikel in Landleven van mei 2023

  Lees hier (PDF) in het meinummer van Landleven over "Met de trekschuit naar Oudewater".