X

    Adelaarsvaren bestrijden

    Varenbestrijding met paard getrokken varenkneuzer
    Adelaarsvaren (Pteridium aquilinum) is een invasieve, dominante en giftige plant die een hoog en dicht bladerdak kan vormen. Aan het einde van elk groeiseizoen stort het bladerdak van de varens in en vormt een diepe strooisellaag of ‘vilt’ die de groei van andere kruidachtige soorten verstikt.
    Het met paardenkracht kneuzen van de varens is een ecologisch verantwoorde en efficiënt methode voor het terugdringen van deze invasieve varensoort De effectiviteit van de methode is gebaseerd op de ongeëvenaarde wendbaarheid en het constante tempo van de paarden. Deze elementen stellen het paard op hun beurt in staat om te werken op steile hellingen, plaatsen met beperkte toegankelijkheid of dicht beboste gebieden waar het paard zich tussen bomen kan verplaatsen.
    De varenkneuzer is een eenvoudige trommelwals met metalen longitudinale ribben en scharnierende assen, die vervolgens aan het paard worden bevestigd. Door de wals door de varens te trekken worden de stengel van de plant gekneusd.

    Hoe werkt het?
    Als de wals over de varens rolt, worden de stengels op meerdere plaatsen gekneusd Dit 'dwingt' de plant tot een beschermende reactie, waarbij sap uit de wortelstok wordt opgestuwd om de plant te helpen te herstellen.
    Dit sap 'bloedt' echter uit de gekneusde stengel, waardoor vitale reserves van de wortelstok worden uitgeput. Als gevolg hiervan wordt het vermogen van de planten om voedingsstoffen op te slaan tijdens de rustperiode en de ontwikkeling van de volgende jaren verminderd. Het jaar daarop zal de groei van de varens sterk worden verzwakt.
    Om de varens volledig uit te roeien is het raadzaam om het proces twee keer per jaar te herhalen, met de eerste behandeling in juni / juli (piekgroeiseizoen) en de tweede eind augustus / begin september. Het is uitermate belangrijk dat als er een tweede jaarlijkse behandeling wordt ondernomendeze moet worden voltooid voordat de plant sporen aanmaakt. Het kan op sommige locaties tot drie jaar duren voordat het gevestigde varendek volledig is uitgeroeid. Zie onderstaand filmpje van het kneuzen van varens in Montferland.

     

    Voordelen van door paarden getrokken varenkneuzer

    • geen gebruik van herbiciden
    • geen beschadiging van opstanden of bodem
    • dankzij de grote wendbaarheid ook op  percelen met dichte opstanden inzetbaar
    • creëert een ideaal zaaibed voor de regeneratie van inheemse bloem-, gras- en boomsoorten
    • onderdrukte planten kunnen door de platgedrukte varens ‘vilt’ heengroeien
    • breekt de dikke strooisellaag af en vermindert daarmee het brandgevaar